Aby upiec świąteczne pierniczki przygotowujemy składniki:

  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 15 dag cukru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Zagniecione ciasto na stolnicy wraz z wałkiem

Do mąki wlewamy rozpuszczony gorący miód i mieszamy. Dodajemy cukier, sodę i przyprawę do piernika. Do ostudzonej masy dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie.

Ciasto na ierniki na blacie - rozwałkowane

Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy.

Wycinanie pierników foremką w kształcie choinki

Za pomocą foremek wycinamy różnokształtne pierniczki.

Upieczone pierniczki na biąłym talerzyku

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pierniki.

Pierniki pieczemy w piekarniku w temp. 180 C przez ok. 10-15 minut.

Zanim udekorujemy pierniki, trzeba poczekać aż wystygną. W tym czasie można przygotować lukier do dekoracji pierników.

POlukierowany piernik w kształcie dzownka

Przepis na lukier do pierniczków:

  • 400g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 5 łyżek gorącej wody

Cukier puder miksujemy z sokiem z cytryny i wodą aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodajemy trochę cukru pudru, aby zgęstniał. Natomiast jeśli lukier jest za gęsty, dodajemy trochę soku z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać kolorowy lukier, można dodać odrobinę barwnika do lukru w wybranym kolorze.

Piernik w kształcie dzwoneczka polukierowany i udekorowany kolorowymi posypkami

Pierniczki dekorujemy według własnego pomysłu.

Przygotowanymi pierniczkami można udekorować choinkę. życzymy dobrej zabawy!